Profesjonalny i bardzo wydajny parowy kocioł warzelny z grzaniem pośrednim z linii 900
Stworzone jako rezultat ponad 40 letniego doświadczenia w produkcji kotłów warzelnych
Pozwala na gotowanie zup, gulaszy, makaronów, dań mlecznych; gotowanie na parze mięsa, ryb, warzyw, grzybów; podgrzewanie lub gotowanie na parze mrożonych lub półgotowych potraw
Idealnie sprawdzi się w zakładach żywienia zbiorowego takich jak restauracje, stołówki, szkoły, szpitale, zakłady karne lub różnego rodzaju lokalach gastronomicznych
Kocioł jest pośrednio ogrzewany za pomocąpary technologicznej pochodzącej z zewnętrznej instalacji parowej, wytwarzanej w przestrzeni między płaszczamiz podwójnymi ściankami, o ciśnieniuroboczym 0,5 bar, gwarantuje równomierne ogrzanie bez ryzyka przypalenia
Standardowo kocioł wyposażony jest w odwadniacz parowy oraz automatyczny odpowietrznik
Odwadniacz parowy pozwala na odprowadzanie kondensatu zbierającego się w dolnej części ogrzewacza, natomiast odpowietrznik automatycznie odpowietrza ogrzewacz
Wyposażony w ręczny system uzupełnianie wody w płaszczu wodnym
Zbiornik ogrzewacza napełniany jest wodą za pomocą kranu z obrotową wylewką, z przyłączem zimnej wody z sieci
Zlewanie wody ze zbiornika odbywa się za pomocą zaworu w postaci kranu lub zaworu spustowego
Kran z zaworem 2 cale, ułatwiający opróżnianie kotła, z blokadą przed przypadkowym użyciem
W przypadku niefiltrowanej wody z sieci zalecane jest zastosowanie zmiękczacza do wody, aby zachować walory smakowe wody oraz zapewnić urządzeniu ochronę przed zakamienieniem
Kocioł szybko nagrzewa się do maksymalnej mocy
Pokrywa z zawiasami samobalansującymi – sprężynowy mechanizm odchylania pokrywy pozwala na utrzymanie otwartej pokrywy w jednej pozycji
Dno zbiornika warzelnego wykonane z blachy o grubości 2,5 mm
Wyposażony w zawór parowy pozwalający na płynną regulację mocy i dopływu pary, z manometrem
Wbudowany sprężynowy zawór bezpieczeństwa, który zapobiega wzrostowi ciśnienia w komorze parowej powyżej dopuszczalnego ciśnienia
Kocioł posiada opcjonalną możliwość zamówienia wersji z mieszalnikiem (brak możliwości poprodukcyjnego domówienia i zamontowania) - za dopłatą
Mieszadło jest wyjmowane i pozwala na produkcję między innymi sosów, musów owocowych, przecierów, dżemów, smalcu, konfitur, kisielu, budyniu, likieru, polew, lekko gęstych rzeczy
W całości wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej
Podwójny system bezpieczeństwa, profesjonalny system parowy i zastosowanie najwyższej jakości komponentów pozwala na długotrwałe i bezpiecznie działania oraz eksploatację kotła warzelnego
Ciśnienie pary w sieci nie powinno być wyższe niż 0,5 bara! W przypadku przekroczenia tej wartości wymagana jest zainstalowanie zaworu bezpieczeństwa
Nóżki z regulowaną wysokością
Łatwy w czyszczeniu i utrzymaniu czystości
Wszystkie komponenty mające kontakt z żywnością spełniają wszystkie normy HACCP